Her şey, Amerikalı genç bir eczacı olan Wilbur Lincoln Scoville’in 1912 yılında dilimizin tattığı acıları tespit edip ve bunları acılık derecelerine göre sınıflandırmak için yaptığı “Scoville Duyu Testi” ile başladı. Bu test aracılığıyla aslında bizim ‘acı’ diye tanımladığımız Capsaicin‘in ,yani acı biberin acı olmasını sağlayan maddenin, etki aralığı ölçülebildi ve sonucunda en az acı hatta tatlıdan zehir diyebileceğimiz en acıya giden Scoville Skalası oluşturuldu.
Peki bizim Tayland’ın Sri Racha köyünden çıkıp Kaliforiya’ya göçen Sriracha’mızın bu Scoville Skalası ile ne ilgili var?
David Tran Efsaneyi Piyasaya Sürmeye Hazırlanır; Hoy Fong Foods
1868 yılında Amerika’nın Louisiana eyaletinde Tabasco acı soslarının kurulmasıyla, ülkenin ilk acı sos markası raflarda yerini almıştı. 1980 yılına gelindiğinde Çinli-Vietmanlı bir göçmen olan David Tran’ın, ülkesinden alışık olduğu acı sosları bir türlü Los Angeles’ta bulamaması sonrasında kendi acı sosunu üretmek için Huy Fong Foods şirketini kurmasıyla Sriracha acı sosun macerası Amerika’ya taşındı. İnançları basit, hevesi iyi ürün satmak için basit bir tüccardan bahsediyoruz. Öyle ki şirketi kurmadan David’in aracının bagajında bu sosları satarak geçindiği bile bazı kaynaklarda geçmektedir. Unutmadan, Amerika’ya taşındı diyorum çünkü aslında Uzakdoğu’da Sriracha sos, ha gayret bizde kebapçılarda acılı ezme servis edilmesiyle aynı muameleye maruz kalarak restoranlar tarafından müşterilerine sunuluyordu.
David Tran neyi doğru yaptı ya da pazarlama stratejisi neydi bunu bilmek mümkün olmayabilir ama şu bir gerçek ki 1983 yılına gelindiğinde öyle bir acı sos yarattı ki, etkisini anlamak için insanoğlunun 20 seneye ihtiyacı vardı.
İlk gününden bu yana tarifini değiştirmediği Sriracha 2000’lerin ortalarında Amerika halkının dikkatini çekmeye başladı. Peki içerisinde ne var diyenleri duyar gibiyim, alın size Tat Dedektifi’nden büyük hizmet; reçete burada, Jalapeño cinsi acı biber, şeker, tuz, sarımsak, damıtılmış sirke, potasyum sorbat, sodyum bisülfit ve ksantan zamkı… Bu arada acılığının orta ve Scoville skalasına göre 1.000 – 2.500 birim aralığında olduğunu eklemeliyim.
Ne Oldu da İnsanlar Keklerinden Et Yemeklerine, Pizzalarından Dondurmalarına Sriracha Sos Eklemeye Başladı?
Damakların ‘yalan söylemem’ özelliği ve popüler kültürün muhteşem bileşkesi diyerek özetleyebilirim herhalde. 2009 yılına gelindiğinde dünyaca ünlü yemek kültürü dergisi Bon Appétit‘in editörleri de bu çılgınlığa karşı koyamamış olacaklar ki, “2000’li yılların yeni yıldızı” başlıklı bir haber serisi yayınlayarak Sriracha’nın ününü taçlandırdılar.
Tamam ama neydi bu sosun özelliği; sade, uyumlu, dengeli oluşu, neye koyarsanız koyun muhteşem bir lezzet patlaması ile dildeki tüm duyargaları çalıştırması. O biberin acılığı, sarmısağın tadı, şekerin iştah arttırması, köpürmesi, anlayamazsınız… Şöyle demekten hiç gocunmuyorum; Ketçap Öldü, Yaşasın Sriracha!
Türkiye’de Bulunamaması Sorunsalına Alternatif Çözümler
Her şey iyi hoş, Sriracha’yı size tanıttım. Peki nereden bulacaksınız? İşte bu benim de yaşadığım bir sorun. Ülkemizde otomobil üretecek bir babayiğit bulunamadığı gibi Huy Fong’un ürettiği Sriracha’yı da getirecek bir ithalatçı firma bulunamadı. Ama korkmayın, aynı lezzeti yakalayamasa da biraz fikir vermesi açısından Macrocenter’da satılan Suree Sriracha bulunabiliyor.
Yok ben evde kendim denemek istiyorum diyenlere ise şu şef John’dan videoyu armağan ediyorum;
Popüler Kültüre Son Bombası; Fabrika Çevresinde Yaşayanlar Huy Fong’a Dava Açtı!
Kaliforniya’da Sriracha’nın üretiminin yapıldığı fabrikadan çıkan acı biber kokusunun, yakınlardaki kasabalarda hayatı yaşanamaz hale getirdiği gerekçesiyle Sriracha acı sos üretici olan Huy Fong’a bölge sakinleri dava açtı!
Fabrika denetimler için 2 ay kadar kapalı kaldı, David Tran belli düzenlemeler yapıp halkın gönlünü aldı ve 2013 yılında yaşanan bu olay markanın ününe bir kez daha ün kattı.
Bu Sosu Hangi Yiyecekler ve İçeceklerle Deneyebilirsiniz?
Uzakdoğu ve et yemekleri ile çok uyumlu olduğunu zaten tahmin edebileceğinizi biliyorum, peki başka nerelerde mi kullanabilirsiniz? İşte bir kaç örnek;
Kokteyllerde
Yapabilirseniz tuzla karıştırarak,
Cipslerle 🙂
Ve tabi ki Bloody Mary ile 🙂
Bu da benden size gelsin 😉
One Reply to “Sriracha Nedir? Sriracha Türkiye’de var mı?”