Okuma süresi 3 dakika
Maya işi öylesine derin ki, insan girişti mi aklında yüzlerce soru birikebiliyor. Ekşi maya tarifi hakkında bana sıkça sorulan soruları aşağıda derlemeye çalıştım,
- Maya yüzdürme testi nedir?
Bu test benim için ekşi maya kurma aşamasındaki herkese 7. günlerindeyken önerdiğim “mayam olmuş mu?” kontrol uygulaması aslında. Mayanızı son beslemenizin ardından 6 saat geçtikten sonra mayanızla ekmek ya da focaccia ya da ne yapmak istiyorsanız, yapmadan önce mayanıza suda yüzdürme testini uygulayın. Eğer videodaki gibi yüzüyorsa işlem tamam demektir. Ekşi mayanız yaşıyor demektir. Tebrikler!
- Mayamı nasıl suyla beslemeliyim?
Oda sıcaklığında içme suyu en pratiği.
- Mayamı başarıyla yaptım, ilk ekmeğim de tamam, mayamı nerede saklamalıyım?
Ekmek yapmadığınız zaman mayanızı buzdolabında, buzluğunuzda hatta kurutup baharat dolabınızda bile saklayabilirsiniz.
Buzdolabı için; mayanızı tekrar kullanmadan 30 saat önce dolaptan çıkartmanız ve 1 saat oda sıcaklığına gelmesini bekledikten sonra 12 saat arayla, 1 birim mayaya 1 birim un ve 1 birim oda sıcaklığında suyla besleyip, son beslemenin ardından 6. saatte ekmeğinizi yapmaya başlayabilirsiniz.
Buzluk için; mayanızı tekrar kullanmadan 48 saat önce dolaptan çıkartmanız ve 6 saat oda sıcaklığına gelmesini bekledikten sonra 12 saat arayla, 1 birim mayaya 1 birim un ve 1 birim oda sıcaklığında suyla besleyip, son beslemenin ardından 6. saatte ekmeğinizi yapmaya başlayabilirsiniz.
Kurumuş maya için; mayanızı tekrar kullanmadan 60 saat önce büyük bir kavanoza koyup üzerine kendi ağırlığı kadar su eklemelisiniz. 12 saat sonra ilk 1-1-1 oranlı beslemenize ve son beslemenin ardından 6. saatte de ekmeğinizi yapmaya başlayabilirsiniz. Bu arada maya kurutmak da nedir demeyin! Fazla mayanızı bir yağlı kağıda güzelce sürün ve kışsa kalorifer yakınına, yazsa direkt güneş ışığı alan bir yere koyun. Kuruduğunda mutfak robotundan geçirip toz haline getirin ve ağzı kapalı olacak bir kavanozda saklayın.
- “Mayam sulandı, ne yapacağım?”
Bu sıralar en sık duyduğum soru 🙂 Ekmekçi değilim ama karantina başında paylaştığım ekşi maya başlatma ve ekmek tarifi sebebiyle sorulara bildiğim kadarıyla yanıt veriyorum. Gelelim sorunun cevabına. İster ekşi maya başlatma döneminde, ister mayanızı buzdolabınızda saklama döneminizde mayanızın üzerinde su birikmişse bilin ki mayanız “acıkmış” demektir. Yapacağınız işlemler çok basit! Onu beslemek. Yaklaşık 3 beslemeye gelmeden mayanız toparlanacaktır.
- Ben de kavılca unundan ekşi maya yapmaya çalıştım fakat 8 gün oldu hiç hareket yok ne yapabilirim, nerede hata yaptım acaba?
Bir yerde hata yapmadınız. Ekmek tarifleri için dünya genelinde ekmeklik un ve tam buğday unu karışımları ya da türevleri ile tarifler verilir. Bunun sebebi de özellikle ekmeklik undaki protein ve gluten potansiyelidir. Kavılca, karakılçık, siyez vb. bazı yerel buğdayların unları ekmeklik beyazlaştırılmış undan daha farklı olduğundan elinizdeki unun tepkimesi de farklı olacaktır. Yılmadan devam.
Sadece, marketlerde satılan ve genel amaçlı olan unları ekmek yapmak için kullanmayın. Ekmeklik ununuzu sipariş etmekten imtina etmeyin. Formula 1 yarışına arazi aracıyla girmek gibi bir şey. Olmaz diye bir durum yok ama yeri orası değil!
- Ekşi mayam yüzüyor, sulanma da yok, atalık unlarımızdan da kullanıyorum ama ekmeğim kabarmıyor, nedendir?
Ekmeği maya ile buluşturma süreci, mayanızı son beslediğinizden en geç 4-7 saat içerisinde olmalı. Bu ortam ısısına, mayanızın gücüne göre değişir. Unutmayın, mayanın ekmeklik malzemeyle zamansız buluşması sizin dezavantajınıza olacaktır.
- Mayamın kıvamı çok cıvık ama yine de ekmek yapabiliyorum. Bunda bir gariplik var mı?
Ekşi mayanızın içinde yeri kadar iyi bakteri varsa ve ekmek yapabiliyorsanız, mayanızın kıvamını çok da önemsemeyin. Kimileri yoğurdun suyundan bile ekmek yapıyor.
- Mayam sirke gibi kokuyor, normal mi?
Mayanız yüzme testinden geçtikten sonra ve her ekmek yapmadan önceki anında mayanızın tadına bakın. Bundan da çekinmeyin. Mayanızın tat profili, ekşiliği, acılığı, size sirke gibi gelen aromaları ile yapacağınız ekmeğiniz şekillenecek. O yüzden mayanızı iyi tanıyın.
Yeni sorular geldikçe buraya cevaplarını ekleyeceğim.
Şimdi sıra geldi ekşi mayalı ekmek tarifine!
One Reply to “Ekşi Maya Hakkında Sıkça Sorulan Sorular”