Site Loader
Okuma süresi 2 dakika

Teflon tavanın yapışmazlığının ve hafifliğinin cazibesi sebebiyle çoğu zaman, zararlı olan kimyasal kaplamasını göz ardı ediyor kullanıcılar. Peki hem yapışmaz hem de sağlıklı bir tava seçeneği mümkün mü?

Türkiye’de üretimi de kullanımı da yaygın olmayan bir ürün ile bu mümkün; karbon çelik tavalar. Döküm tavalar kadar sağlıklı, ısıyı koruma ve iletme konusunda da bir hayli yetenekli olan karbon çelik tavaların bir de dillere destan yapışmazlık özelliği var ki, YouTube’da bu tavalarda yapılan omlet ve yumurtaların videolarını seyretmeye başlarsanız sizi uzun bir gece bekliyor demektir. Ayrıca döküm tavaların sıkça tercih edildiği et pişirme ve etlere iz verme konularında da gayet başarılı.

Ama bir dertleri var ki, onu aşmadan bu tavaları kullanmanız pek de mümkün değil. İlk alındığı gibi tavanın sırlanması (İngilizce “seasoning”) işlemi. Fabrikalarından genelde sırlanmamış çıkan bu tavaların yapışmazlık özelliği kazandırılması, tavayı satın alan kullanıcıya bırakılıyor. Sırlama öncesi tıpkı sıradan bir çelik tava gibi yapışmazlık özelliği olmayan, gayet tutucu bir yüzeyi olan tava, sırlama sonrası bir buz pateni pistine dönüşüyor. Zaten bunu öncesi ve sonrası renk değişiminden de gözlemleyebilirsiniz. Ayrıca tavanız sırlama sonrası kullanmanıza bağlı olarak sırlama katmanını kalınlaştırıyor. Bu katmanın incelmemesi için asidik yemekleri pişirmekten ve bulaşık deterjanı – bulaşık teli ikilisinden uzak duracaksınız. Yani domates sos pişirmek yok ve sıcak suyla temizleme var!

Peki sırlama işlemini nasıl yapacaksınız? Bununla ilgili benim izlediğim yöntem şöyle;

1. Önce çıplak tavayı sıcak suyla yıkadım ve kuruladım.
2. Ardından Mısır Çarşısı’ndan aldığım keten tohumu yağı ile (1 tatlı kaşığı) tavanın her yerini sıvadım ve hiç yağ kalmayacak şekilde kağıt havluyla kuruladım. Bu işlemi toplam 2 defa yaptım.
3. Ardından fırının ısısını maksimuma getirip, tavayı ters çevirip 3 saat fırında tuttum. Fırını kapatıp sonra da fırının soğumasını bekledim. Bu işlemi de toplam 2 defa yaptım.

Böylelikle tavam sırlanmış oldu. Bu sır da bana yapışmazlığı verdi. Testimi de Japon mutfağından bir yemek olan #omurice ile denedim.

– Bir önceki gün yaptığım tavuk ve pilavı tavada ısıttım ve tabağa aldım.
– Bir kasede omlet için 3 bütün, 1 sarı yumurtayı, 3 yk. süt ve 1/2 tk. tuz koyarak çırptım.
– Tavaya 1 yk. tereyağı koyup erittim.
– Yumurtayı tavaya döküp durmadan tavayı merkez ekseninde 30 derece açıyla 120 sn. çalkaladım. Böylelikle yumurta bulutsu bir doku aldı. Tavaya da yapışmadı.
– Tabağa aldığım tavuklu pilavın üzerine omleti çektim, sonrasını hatırlamıyorum:)))

Sırlama için bir başka yöntem ise 3 patates kabuğunu 3 yk. tuz ile 3 yk. ayçiçek yağında kavurmak. Bu işlemin bittiğini tavanın kararmasından ya da evinizdeki duman detektörünün itfaiyeyi uyaracak derecede çalmasından anlayabilirsiniz. Evin içi ciddi duman kaplanıyor. Test edildi, onaylandı!

Bunu paylaş;

Bir yanıt yazın